PROMOTIA LUNII DECEMBRIE - sticla tripan la pret de termopan

Din puct de vedere constructiv, ambele tipuri de pachete folosesc sticla.

Pentru un geam termopan se folosesc doua foi de sticla, in timp ce pentru un geam tripan trei foi de sticla.  Foarte importante sunt insa distantele dintre foi si gazul introdus.

Avantajul unui geam tripan este, pe de o parte, ca se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusa pentru a compensa pierderea de caldura datorata spatiului mai mic dintre foile de geam, pe de alta parte, ca se obtine o izolare fonica superioara. Cele mai bune rezultate pentru un geam tripan se obtin cu grosimea totala de 44 mm. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4 - 6 mm), ca si distanta dintre ele (12 - 20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea. Ca si in cazul geamului termopan, intre cele doua spatii dintre foile de sticla se poate introduce un gaz rar precum argonul. Acest gaz este important pentru ca ajuta la imbunatatirea coeficientului de transfer termic, de la 1,1 (in cazul termopanului), la 0,5 wati pe metru patrat kelvin.

Pe langa scaderea facturilor la energie, tripanul are avantajul de a fi un bun izolator fonic, zgomotul poate fi redus cu aproape 29 de decibeli.

Geamul tripan este cea mai buna solutie datorita reducerii condensului, economiei de energiei si cresterii confortului. Fibra de sticla superioara compenseaza problema greutatii. Problema condensului este rezolvata mai bine decat in cazul termopanului. Reduce consumul de energie cu pana la 60%, mai mult decat geamul termopan low-e cu argon. Confortul termic este mai bun datorita reducerii transferului de radiati cu 80%.

Nu e nici o surpriza ca un tripan este mai cald, nu doar pe margini, ci pe intreaga suprafata. Un tripan format din 2 geamuri din sticla Low-e umplut cu argon si folosind 2 baghete calde,  conduce la o reducere a consumului cu 61%.

Noile locuinte sau cladiri de birouri folosesc suprafete tot mai mari din geam. Acest lucru duce la o scadere a temperaturii in sezonul rece. Acest lucru este neconfortabil pentru tansferul natural si radiatii. In aceste cazuri, solutia cea mai buna este folosirea tripanului.